Με δυο λόγια

Νέο δυναμικό site.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε κάθε χρήστη του ίντερνετ να δημιουργήσει τα δικά του άρθρα χρησιμοποιώντας μόνο τις βασικές γνώσεις ενός κειμενογράφου (word)

 
 
Αρχική arrow AgroBioAua - Learning arrow Κυτταρολογία arrow Τι είναι ένα πλασμίδιο
Τι είναι ένα πλασμίδιο PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Alexiou   
20.04.07
Στο λύκειο όσοι ήταν θετική κατεύθυνση έμαθαν ότι το πλασμίδο έιναι ενα αυτόνομο εξοχρωμοσωματικό μόριο Dna το οποίο διαθέτει ικανότητα αυτόνομου διπλασιασμού.
       Τυπικά είναι ένα κυκλικό δίκλωνο μόριο DNA που συνήθως εμφανίζεται στα βακτήρια και μερικές φορές και στους ευκαρυωτικούς οργανισμούς. Μπορούν να υπάρχουν από ένα μέχρι πολλά αντίγραφα του πλασμιδίου σε ένα μόνο κύτταρο.             
       Πέρα όμως από τα θεωρητικά για την δομή και το μέγεθος των πλασμιδίων τα οποία μπορείτε να διαβάσετε και στα      παρακάτω link, αυτό που είναι πιο σημαντικό να κατανοήσουμε είναι ότι αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για κάθε βιοτεχνιολόγο αφου μας δίνουν την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσουμε ως φορείς κλωνοποίησησς δηλαδή ως οχήματα για να εισάγουμε γενετικό υλικό της επιλογής μας σε ένα κυτταρο.
       Βέβαια τα πλασμίδια δεν αποτελόυν τους μοναδικούς φορείς που υπάρχουν αφού πλέον έχουν ξεπεραστει λόγω περιορισμών στο μέγεθος του γενετικού υλικού που μπορούμε να εισάγουμε μέσα σε αυτά, αλλά δεν παύουν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα στα εκπαιδευτικά εργαστήρια όπως αυτα που παρακολουθούμε λόγω της ευκολίας χρήσης τους καθώς και την δυνατότητα που έχουν στη έυκολη επιλογή των μεταλλαγμένων κλώνων (π.χ μέσω του συστήματος της β-γαλακτοσιδάσης, ή ανθεκτικότητα  σε αντιβιωτικά)........Αυτά πιστεύω είναι τα απολύτως απαραίτητα για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε το εργατήριο μοριακής βιολογίας (για αρχή) και να ξέρετε τι σημαίνει η έννοια πλασμίδιο.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!!!!!
Οι παραπάνω πληροφορίες είναι άκρως αποσπασματικές. Δεν έχουν αναφερθεί βασικές ιδιότητες του πλασμιδίου και αυτό έγινε σκοπίμως αφού θεωρώ ότι ο χώρος αυτός υπάρχει για να ενημερώνουμνε γενικά και να κατευθύνουμε όσους ενδιαφέρονται για παραπάνω διάβασμα.

Για περισσότερα  στο πλασμίδιο http://en.wikipedia.org/wiki/Plasmid

Για περισσότερα στους φορείς κλωνοποίησης  http://en.wikipedia.org/wiki/Cloning_vector
Τελευταία ανανέωση ( 20.04.07 )
 
< Προηγ.
© 2017 Βιοτεχνολογία ΓΠΑ
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen