Με δυο λόγια

Νέο δυναμικό site.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε κάθε χρήστη του ίντερνετ να δημιουργήσει τα δικά του άρθρα χρησιμοποιώντας μόνο τις βασικές γνώσεις ενός κειμενογράφου (word)

 
 
Αρχική arrow Ειδήσεις - Νέα arrow Αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την πρώτη «συνθετική ζωή»
Αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την πρώτη «συνθετική ζωή» PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Σταμάτης Μ.   
09.06.07
Ο Κρεγκ Βέντερ ξαναχτυπά
Αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για την πρώτη «συνθετική ζωή»

ΑΠΕ
Ο Κρεγκ Βέντερ κατηγορείται ότι θέλει να δημιουργήσει μονοπώλιο στις συνθετικές μορφές ζωής
Ρόκβιλ, Μέριλαντ
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
 
Ο αμφιλεγόμενος επιστήμονας Κρεγκ Βέντερ, του οποίου η εταιρεία κατάφερε να ολοκληρώσει πρώτη την αλληλουχία του ανθρώπινου γονιδιώματος, ζητά να κατοχυρώσει με πατέντα το «ελάχιστο γονιδίωμα» που απαιτείται για τη δημιουργία των πρώτων συνθετικών βακτηρίων.

Η κατάθεση των αιτήσεων εξόργισε ορισμένους περιβαλλοντιστές: Η καναδική οργάνωση ETC, που παρακολουθεί της εξελίξεις στη Βιοτεχνολογία, ζήτησε από τον Βέντερ να αποσύρει τις αιτήσεις, κατηγορώντας τον ότι σκοπεύει να «ιδιωτικοποιήσει» τις συνθετικές μορφές ζωής και να δημιουργήσει μονοπώλιο.

Το όνομα του Βέντερ βρισκόταν στα πρωτοσέλιδα το 2000, όταν η εταιρεία του, Celera Genomics, ολοκλήρωσε τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του ανθρώπινου DNA πριν από τη διεθνή ερευνητική κοινοπραξία του Προγράμματος Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή το BBC, το Ινστιτούτο Κρεγκ Βέντερ, με έδρα το Μέριλαντ των ΗΠΑ, κατέθεσε στις ΗΠΑ αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας για ένα σετ 381 γονιδίων. Πρόκειται για το «ελάχιστο γονιδίωμα» που απαιτείται για τη δημιουργία του ενός «συνθετικού οργανισμού ελεύθερης διαβίωσης που μπορεί να αναπτύσσεται και να αναπαράγεται».

Τα συνθετικά μικρόβια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως η αιθανόλη, ή για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, υποστηρίζει ο Βέντερ.

Αντίστοιχη αίτηση κατατέθηκε από το Ινστιτούτο και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, ώστε τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης του ελάχιστου γονιδιώματος να ισχύουν σε 100 ακόμα χώρες.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου ξεκίνησαν το πρόγραμμα το 1999 βασιζόμενοι στο βακτήριο Mycoplasma genitalium, το οποίο διαθέτει μόλις 482 γονίδια, λιγότερα από οποιονδήποτε άλλο ζωντανό οργανισμό. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αφαιρέσουν 101 από τα γονίδια του βακτηρίου χωρίς να το σκοτώσουν, κάτι που σημαίνει ότι τα 381 εναπομείναντα γονίδια είναι απολύτως απαραίτητα για τη διατήρηση της ζωής.

Το συνθετικό μικρόβιο θα δημιουργηθεί με την εισαγωγή του ελάχιστου γονιδιώματος μέσα σε ένα βακτήριο από το οποίο έχει αφαιρεθεί το δικό του γενετικό υλικό.

Σχολιάαζοντας τις αντιδράσεις της ETC, ανεξάρτητοι επιστήμονες αναφέρουν στο περιοδικό New Scientist ότι η πατέντα, ακόμα και αν κατοχυρωθεί, θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι φήμες θέλουν τον Κρεγκ Βέντερ να παρουσιάζει το πρώτο συνθετικό μικρόβιο λίαν συντόμως.

Newsroom ΔΟΛ

Τελευταία ανανέωση ( 09.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2017 Βιοτεχνολογία ΓΠΑ
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen