Με δυο λόγια

Νέο δυναμικό site.
Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε κάθε χρήστη του ίντερνετ να δημιουργήσει τα δικά του άρθρα χρησιμοποιώντας μόνο τις βασικές γνώσεις ενός κειμενογράφου (word)

 
 
Αρχική arrow Ειδήσεις - Νέα arrow Το μυστικό της μακροζωίας
Το μυστικό της μακροζωίας PDF Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Σταμάτης Μ.   
10.06.07
Έλληνες επιστήμονες πέτυχαν να καθυστερήσουν τη γήρανση των κυττάρων
▅ Ο δρ Ν. Ταβερναράκης από το ΙΤΕ Κρήτης ανακάλυψε μαζί με τις συναδέλφους του Π. Συντυχάκη και Κ. Τρουλινάκη έναν από τους σημαντικότερους μηχανισμούς που προκαλεί τη γήρανση των κυττάρων του νηματώδουςσκουληκιού Caenorhabditis elegans
Φρένο στη γήρανση κατάφεραν να βάλουν Έλληνες επιστήμονες από την Κρήτη. Με μια καινούργια τεχνική που ανέπτυξαν στο εργαστήριό τους, πέτυχαν για πρώτη φορά να αναζωογονήσουν τα κύτταρα ενός μικροσκοπικού σκουληκιού και να το κάνουν να ζήσει περισσότερο από το φυσιολογικό του όριο!

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν κατανοήσει πλήρως ποιοι είναι οι μηχανισμοί που αναγκάζουν τα κύτταρα των ανθρώπων και των ζώων να να γηράσκουν και να εκφυλίζονται. Αυτό που γνωρίζουν είναι ότι υπάρχουν ορισμένοι μηχανισμοί που προκαλούν τη γήρανση κάθε έμβιου οργανισμού. Αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν μπορέσει να εξακριβώσουν την ταυτότητα όλων των μηχανισμών και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν.
Ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε πρόσφατα στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Έλληνες επιστήμονες, με επικεφαλής τον δρα Νεκτάριο Ταβερναράκη πειραματίστηκαν με τα κύτταρα ενός νηματόζωου, δηλαδή ενός μικροσκοπικού σκουληκιού που η διάρκεια ζωής του δεν ξεπερνά τον ένα μήνα. Όπως συμβαίνει με τον οργανισμό του ανθρώπου και των ζώων, τα κύτταρα του μικρού σκουληκιού συνθέτουν πρωτεΐνες. Η διαδικασία αυτή που είναι απαραίτητη για να κρατηθεί στη ζωή ένας οργανισμός, λέγεται πρωτεϊνοσύνθεση.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η διεργασία αυτή προκαλεί στο κύτταρο έντονη κόπωση. «Του κλέβει δηλαδή σχεδόν το 50% της ενέργειάς του», είπε στα «ΝΕΑ» ο δρ. Ταβερναράκης, «με αποτέλεσμα να μην περισσεύει αρκετή ενέργεια για να φροντίσει το κύτταρο τον ίδιο του τον εαυτό». Έτσι σκέφθηκαν να βρουν ένα τρόπο ώστε να απαλλάξουν τα κύτταρα του σκουληκιού από την... κοπιαστική εργασία.
Με μια ειδική τεχνική, εισχώρησαν στα κύτταρα του σκουληκιού και αντικατέστησαν ορισμένα γονίδιά του με κάποια άλλα. Τα καινούργια γονίδια δεν ήταν τόσο εργατικά όσο τα προηγούμενα και έτσι τα κύτταρα δεν ξόδευαν πολλή ενέργεια για να συνθέτουν πρωτεΐνες. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα εξοικονόμησαν την απαραίτητη ενέργεια για να φροντίσουν τον εαυτό τους, βρήκαν τη δύναμη να επιδιορθώσουν τις φθορές που υφίσταντο και εν τέλει να ζήσουν περισσότερο. Επομένως, το πολύ σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι η πρωτεϊνοσύνθεση είναι στενά συνδεδεμένη με τον ρυθμό γήρανσης του κυττάρου.
Έτσι, οι Έλληνες επιστήμονες- που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Νature»κατάφεραν να παρατείνουν τον χρόνο ζωής του μικρού σκουληκιού κατά 30% με 35%, δηλαδή αντί για ένα μήνα να ζήσει περίπου 37 μέρες. «Αν κάναμε την αντιστοιχία αυτή στον άνθρωπο, θα λέγαμε ότι η διάρκεια της ζωής του θα έφθανε τα 120 χρόνια από τα 70 με 75 χρόνια που είναι το προσδόκιμο ζωής», σημειώνουν.

 

Η ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ των Ελλήνων επιστημόνων για τον μηχανισμό γήρανσης των κυττάρων κρίνεται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως ιδιαίτερα σημαντική. Ωστόσο, κατόρθωσαν να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των κυττάρων μόνον σε έναν απλούστατο οργανισμό, όπως είναι το μικροσκοπικό νηματώδες σκουλήκι.
Μελλοντικά θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν την ίδια τεχνική και σε άλλα ζώα, που έχουν πιο περίπλοκους οργανισμούς. Απώτερος σκοπός είναι, σαφώς, η αναβάθμιση (όσον αφορά την ποιότητα) αλλά και η επιμήκυνση (όσον αφορά τη διάρκεια) της ζωής των ανθρώπων, με την αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 

Τελευταία ανανέωση ( 15.06.07 )
 
< Προηγ.   Επόμ. >
© 2017 Βιοτεχνολογία ΓΠΑ
Το Joomla! είναι ελεύθερο λογισμικό με άδεια GNU/GPLe.
H ελληνική διανομή είναι μια προσφορά της onScreen